Ukraina och omvärldsläget
Här hittar du som är ukrainsk skyddsbehövande i Nyköpings kommun information om hur det fungerar med boende, skola och annat.
Rysslands invasion av Ukraina påverkar Sverige på olika sätt. Kommunen följer och bevakar säkerhetsläget för att kunna hantera eventuell påverkan på våra tjänster och vår service.
Ласкаво просимо до муніципалітету Нючепінг!
Інформація для вас, хто з України.
Välkommen till Nyköpings kommun! Information till dig som är från Ukraina.
Nyheter
EU förlänger massflyktsdirektivet (migrationsverket.se) 12 oktober 2022
Boende för ukrainska flyktingar från 1 juli - 15 juni 2022
Akutboende för flyktingar från Ukraina inte längre aktuellt i Nyköping - 8 april 2022
För dig som är från Ukraina
Ця інформація для вас, хто приїжджає з України.
Information för dig som är från Ukraina.
Nya bosättningslagen från 1 juli 2022
Uppdaterad 29 juni 2022.
Boende för ukrainska flyktingar från 1 juli
Den 1 juli 2022 träder ny lagstiftning i kraft som innebär att Migrationsverket anvisar skyddsbehövande till landets kommuner. Syftet med förändringen är att mottagandet ska fördelas jämnare över landet.
Nyköpings kommun förmedlar inga bostäder direkt till skyddsbehövanden utan det är Migrationsverkets fortsatta ansvar även efter 1 juli.
Personer i eget boende (EBO)
Om de som har ordnat sitt boende på egen hand, eller om man bor hos privatpersoner, men situationen förändras så att man behöver hjälp med boende, ska man även i fortsättningen besöka Migrationsverket kontor för att få hjälp. I Sörmland finns Migrationsverkets kontor i Flen. Då erbjuds i första hand en tillfällig plats i något av Migrationsverkets boenden. Där bor man under tiden Migrationsverket tar reda på vilken kommun som ska ansvara för boendet. De kan inte garantera att man får stanna i samma kommun som man har bott i tidigare.
Samordning enligt ordinarie rutin i kommunen
För de skyddsbehövande som har anvisats till Nyköpings kommun av Migrationsverket är det Kommunfastigheter som ansvarar för samordningen av bostäder. Vuxenheten, Division Social omsorg, ansvarar för mottagandet av anvisade skyddsbehövande, enligt ordinarie rutin för flyktingmottagande.
Antal i Sörmland och Nyköping
Enligt Migrationsverkets fördelning ska Sörmland ta emot 553 ukrainska flyktingar varav 131 personer ska komma till Nyköping fram till årsskiftet. Just nu bor det ca 100 ukrainska flyktingar i Nyköpings kommun, som alla har ordnat eget boende (EBO).
Frågor och svar om boende
Jag har skydd enligt massflyktsdirektivet och behöver någonstans att bo. Ska Migrationsverket eller kommunen hjälpa mig?
Du som har uppehållstillstånd med skydd enligt massflyktsdirektivet och behöver någonstans att bo ska besöka Migrationsverkets kontor för att få hjälp. Migrationsverkets kontor i Sörmland ligger i Flen. Migrationsverket tar reda på vilken kommun som har plats åt dig och ger den kommunen i uppdrag att ordna en bostad åt dig. Kommunen har då en månad på sig att ordna en bostad. När det är klart får du information från Migrationsverket om var du ska bo. I väntan på att kommunen ska ordna en bostad åt dig får du bo på ett av Migrationsverkets tillfälliga boenden.
Vem ska kommunen ordna boende åt?
Den 1 juli får kommunerna ansvar att ordna boende åt de personer som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och som idag bor i något av Migrationsverkets boenden. Det gäller bara dig som har fått uppehållstillstånd och som har fått Migrationsverkets hjälp med boende. Kommunen har inte ansvar att ordna ett boende åt någon som inte själv har bett Migrationsverket om hjälp med någonstans att bo.
Jag har ordnat mitt boende själv. Får jag bo kvar där efter 1 juli?
Du får bo var du vill om du kan ordna ditt boende på egen hand, eller med hjälp av privatpersoner eller frivilligorganisationer. Det är bara du som behöver Migrationsverkets hjälp med boende som kan behöva flytta när kommunen tar över ansvaret att ordna boende för personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Fler frågor och svar om boendefrågan finns på Migrationsverkets webbplats.
Hur Nyköpings kommun arbetar med ensamkommande barn
Nyköpings kommuns Barn- och ungdomsenhet har kontakt med gränspolis och Migrationsverket och hanterar frågor som rör ensamkommande barn.
Ekonomiskt bistånd
Om skyddsbehövande inte har några egna pengar kan man ansöka om ekonomiskt stöd från Migrationsverket. Man har rätt till ekonomiskt stöd från den dag som Migrationsverket har registrerat ansökan om skydd enligt massflyktsdirektivet.
Skola för nyanlända
Uppdaterad 15 juni 2022
Ukrainska barn i skolan
Barn som beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet har rätt till skolgång på samma sätt som asylsökande barn och ungdomar.
För personer med uppehållstillstånd eller som söker asyl i Sverige och bor i Nyköpings kommun finns Nykomsten, Nyköpings kommuns mottagningsenhet för nyanlända barn från 6-15 år (F-klass - 9). Under 6-8 veckor på Nykomsten introduceras elever i svenska skolan, deras tidigare skolkunskaper kartläggs enligt Skolverkets regler och därefter överlämnas de till den ordinarie skolan.
Läs mer om hur det fungerar med skola för dig som har fått uppehållstillstånd eller söker asyl i Sverige och bor i Nyköpings kommun.
Förskola och fritidshem
Ukrainska medborgare med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och som har arbete har rätt att söka förskola och fritidshem på samma sätt som andra som bor i Nyköpings kommun. Läs mer i faktablad på samlingssidan med översatt information.
Att anställa eller anställas
För dig som vill anställa
Anställa personer från länder utanför EU
Den som är medborgare i ett land utanför EU behöver i de flesta fall arbetstillstånd för att arbeta i Sverige. Du som arbetsgivare ska kontrollera en persons rätt att vara och arbeta i Sverige innan du anställer personen. Via länkarna hittar du information om vad som krävs av dig som arbetsgivare om du vill anställa en person som är asylsökande:
Läs mer på Arbetsförmedlingens webbplats.
Läs mer på Migrationsverkets webbplats.
För dig som vill arbeta i Sverige
För dig som vill arbeta i Sverige finns flera delar du behöver ha koll på. Läs på Arbetsförmedlingens och Migrationsverkets webbplatser vad som gäller för dig:
Vill du göra något?
Det bästa sättet att hjälpa är att skänka pengar. Välj helst organisationer med 90-konton, som om till exempel Röda korset, Rädda barnen och Unicef. De är kontrollerade så att pengarna inte kommer på avvägar.
Insamling av saker och kläder
Kommunen har ingen egen insamling. Om du vill ge saker och kläder hänvisar vi till privata initiativ eller till biståndsorganisationernas insamlingsboxar om finns på olika platser runt om i Nyköping.
Engagera dig frivilligt
Vill du engagera dig med din tid och kunskap finns många föreningar som du kan bli medlem i, till exempel Civilförsvarsförbundet, som Nyköpings kommun har slutit avtal med som frivillig resursgrupp. Bland annat Rädda barnen och Röda korset finns lokalt i Nyköping.
Lista på frivilliga försvarsorganisationer
Bli familjehem eller God man
Inte bara flyktingar behöver hjälp och stöd. Som familjehem eller God man gör du och din familj en stor insats för ett barn eller en ung människa. Vi söker både familjer, som under kortare eller längre perioder kan öppna sitt hem för ett barn eller en tonåring som behöver bo i familjehem eller jourhem och Gode män. Fyll i en intresseanmälan så får du mer information:
Intresseanmälan för bostäder är avslutad
Den intressanmälan för privatpersoner (erbjudande om boende för skyddsbehövande) som tidigare fanns här på nykoping.se har avslutats med anledning av en ny lag från 1 juli 2022. Därmed raderas de insamlade personuppgifterna. Information har skickats via e-post till dem som anmält sig.
Den nya lagen innebär att Migrationsverket anvisar skyddsbehövande till landets kommuner. Samordningen för att lösa boende för de skyddsbehövande som anvisas till Nyköping från och med 1 juli sker enligt ordinarie rutin för flyktingmottagande.
Nyköpings kommun förmedlar inga bostäder direkt till skyddsbehövande utan det är Migrationsverkets fortsatta ansvar.
Viktigt med källkritik
Det är viktigt att du är källkritisk till det du hör och själv avstår från att sprida information som du inte säkert vet stämmer. Läs mer om källkritik på krisinformation.se
Hantera oro och prata med barn
På krisinformation.se finns mer information och råd om hur du hanterar din egen oro och till dig som möter oroliga barn.
BRIS har tips på hur du som vuxen kan prata med barn om omvärldsläget.
Så här arbetar Nyköpings kommun
Uppdaterat 28 juni 2022
Nyköpings kommun följer händelseutvecklingen med anledningen av Rysslands invasion av Ukraina och följder av den som påverkar Sverige. En samordningsstab med resurser från olika delar av kommunens organisation arbetade under våren men avslutades i maj. Sen dess hanteras frågor som rör massflyktsdirektivet och säkerhetsläget i ordinarie linjeorganisation.
Stabens fokus var att samordna eventuellt flyktingmottagande i Migrationsverkets regi, omvärldsbevaka och delta i länets olika samverkansforum samt se över risker kopplade till kommunens verksamhet, exempelvis informationspåverkan, cyberattacker, samt livsmedels- och drivmedelsförsörjning.
Ny lag från 1 juli 2022
Den 1 juli träder ny lagstiftning i kraft som innebär att Migrationsverket anvisar skyddsbehövande till landets kommuner. Syftet med förändringen är att mottagandet ska fördelas jämnare över landet.
Nyköpings kommun förmedlar inga bostäder direkt till skyddsbehövanden utan det är Migrationsverkets fortsatta ansvar. Samordningen internt i kommunen sker enligt ordinarie rutin för flyktingmottagande.
Läs mer i boxen Nya bosättningslagen från 1 juli 2022.
Säkerhet och beredskap
På våra sidor om säkerhet och beredskap hittar du information om Nyköpings kommuns krisberedskap och arbetet med civilt försvar.
Läs mer om skyddsrum och var de finns.
Läs mer om din egen krisberedskap.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ansvar för att stödja samhällets beredskap för olyckor, kriser och civilt försvar. Läs mer krisberedskap och civilförsvar på msb.se.
Du kan även läsa broschyren Om krisen eller kriget kommer.