SSPF och stöd till unga brottsoffer
SSPF är ett samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamheter. Syftet är att stötta barn och ungdomar i Nyköping att välja bort kriminalitet och droger. Tillsammans med vårdnadshavare fokuserar vi på barnets styrkor och lägger upp en plan för barnet.
Syftet är att förhindra att barn och unga (12-17 år) hamnar i eller fortsätter med kriminellt beteende eller missbruk.
Så fungerar stödet
Det vanligaste är att en vårdnadshavare eller annan vuxen kontaktar samordnare för SSPF för att det finns en oro för barnet. Det kan till exempel handla om oro för vad personen gör på fritiden och med vilka, eller att personen:
- Har begått brott eller har vänner som har gjort det
- Har tagit droger eller har vänner som gör det
- Hög skolfrånvaro, svårigheter att koncentrera sig i skolan eller skolrelaterade problem
- Ett aggressivt beteende
- Saknar en positiv fritidsaktivitet
Vi vill så tidigt som möjligt fånga upp riskbeteenden för att hitta en gemensam lösning. Det gör vi genom att fokusera på det som är positivt och förstärka det som är bra. Tillsammans gör vi upp en plan, där barnets behov styr.
Vi kan också erbjuda:
- Stöd till förälder, som samtal om regler, gränsdragningar eller kurser som du kan gå
- Åtgärder i skolan för en bättre skolgång
- Hjälp till en meningsfull fritid
- Hjälp att avstå från droger
- Samarbete vid brott
Om barnet behöver stöd som vi inte kan erbjuda, hjälper vi till att kontakta och bjuda in dem som kan ge det.
Vilka personer samarbetar?
Inom SSPF samarbetar yrkesverksamma som är viktiga för barnet, det är:
Skola: Rektorn och någon viktig person för barnet, till exempel en lärare eller skolans kurator.
Socialtjänst: Socialsekreterare som arbetar med barn och ungdomsfrågor och/eller annan personal från socialtjänsten som har kontakt med familjen.
Polis: En polis som arbetar i området där ditt barn bor.
Fritid: Personal från till exempel fritidsgård eller förening
Andra vuxna som barnet har en bra relation med.
Samtycke för att dela information
Samverkan genom SSPF bygger på att vårdnadshavaren samtycker till att skolan, socialtjänsten, polisen och ibland fritidsgårdar eller andra aktörer får dela nödvändig information med varandra. Du skriver på ett samtycke. Blanketten får vårdnadshavare genom samordnare för SSPF.
När vårdnadshavare skriver under blanketten kan myndigheterna prata öppet tillsammans om personen. Annars finns sekretess som gör att socialtjänsten inte får prata öppet om arbetet med personer.
Social instasgrupp (SIG) - stöd vid hög risk
Social insatagrupp (SIG) är till för ungdomar och unga vuxna (13-20 år) med hög risk för fortsatt kriminalitet och annat normbrytande beteende. Även i SIG samverkar flera olika aktörer; socialtjänst och polis är alltid en del av samverkan men det kan också vara till exempel pskyiatri, kriminalvård eller skola.
För att starta upp SIG kring en ungdom krävs biståndsbeslut av socialsekreterare och ett skriftligt samtycke från personen det berör och/eller vårdnadshavare.
Personen ska själv vara motiverad att ta emot stöd genom SIG, alternativt att det bedöms finnas god möjlighet att motivera personen, genom att starta upp SIG.
När en person beviljats SIG kartlägger samordnaren vilka som ska ingå i gruppen kring just den personen och bjuder in till ett första möte.
Stöd om du blivit utsatt för brott
Du som är ungdom eller du som har en ungdom i din närhet som blivit utsatt för brott kan få stöd. Läs mer på Brottsoffermyndighetens webbplats om vilket stöd som finns att få.